SUPPLEMENTEN

Sport waar en wanneer je zelf wilt
KOOP HIER JE COLLAGEEN

Wat is collageen?

Heel simpel gezegd is collageen eiwit dat is opgebouwd uit diverse aminozuren. Collageen bestaat uit maar liefst achttien soorten aminozuren, waarvan proline, glycine en hydroxyproline de belangrijkste zijn. Deze drie aminozuren hebben maar liefst een aandeel van zo’n 55 procent!

Verschillende typen collageen

Van collageen zijn er bovendien verschillende types. In totaal zijn er 28 verschillende soorten collageen met ieder weer een andere functie en plek in het lichaam. De bekendste soorten zijn collageen type 1, 2 en 3 (ook wel aangeduid als I, II, en III).

  • Collageen type 1: huid, pezen, ligamenten (gewrichtsbanden), hoornvliezen, bloedvaten en botten

  • Collageen type 2: kraakbeen

  • Collageen type 3: huid en bloedvaten

Zoals je ziet, komt collageen type 1 in het grootste aantal weefsels voor. Meer dan 90% van het collageen in het lichaam bestaat uit type 1 en 3.

Waar zit collageen in?

Collageen wordt aangemaakt door het lichaam. Naast diverse diersoorten, kunnen mensen dus ook zelf collageen aanmaken. In het dierenrijk vind je collageen vooral terug in:

  • runderen

  • vissen

  • varkens

  • kippen

Dit zijn dan ook vaak de bronnen voor een collageen supplement. Viscollageen en rundercollageen zijn doorgaans het populairst. Collageen wordt gewonnen uit de weefsels van het lichaam, zoals ligamenten (gewrichtsbanden), pezen, huid en botten.

Gehydrolyseerd collageen of collageen peptiden

De productie van collageen gebeurt doorgaans uit het weefsel van een bepaalde diersoort. Collageen wint men uit de restproducten van het dier, nadat ze zijn bewerkt voor de vleesproductie.

Meestal is dit de huid, maar vaak ook botjes en ander weefsel waar men de eiwitten uit extraheert. Door middel van enzymatische bewerking (hydrolysatie) worden deze eiwitmoleculen opgebroken in kleinere stukken. Dit betekent simpelweg dat men natuurlijke enzymen gebruikt, die de lange aminozuurketens opknippen in kleinere aminozuurketens. Hieruit ontstaan kortere collageen peptiden. Dit noemen we ook wel gehydrolyseerd collageen, of collageen hydrolysaat. Deze kleinere collageen peptiden zijn bovendien beter opneembaar voor de darmen.

In supplementen resulteert dit vaak in een collageen poeder, wat makkelijk oplost in elke drank. Zo kun je eenvoudig een dagdosering collageen drinken.

Collageen

Collageen, een cruciaal eiwit in het bindweefsel van het lichaam. Rundercollageen, gewonnen uit runderhuid, -botten en -kraakbeen en is rijk aan collageentypes 1 en 3.

Als mensen maken we collageen dus zelf aan, alleen neemt die aanmaak sterk af na het 25e levensjaar. Dit is de reden dat we collageen poeder supplementen gebruiken. Deze worden gemaakt op basis van bepaalde diersoorten die ook rijk zijn aan collageen.

Vlees als collageenbron

Je kunt collageen uit voeding binnenkrijgen door vlees te eten. Vooral rund-, varkens- en kippenvlees bevatten collageen. Ook bouillon op basis van botten is er rijk aan. Echter zit de meeste collageen in de delen die we doorgaans niet eten:

  • botten

  • pezen

  • huiden

  • schubben (van vissen)

Met de inname van vlees is de hoeveelheid collageen die je binnenkrijgt dus beperkt. Krijg je de kriebels van bottenbouillon of visgraten? Dan kan een supplement uitkomst bieden.

Wat doet collageen?

Collageen komt voor in diverse weefsels in ons lichaam, en heeft daarom ook verschillende functies. Aan de ene kant heeft het te maken met de locatie van het collageen, en aan de andere kant hangt het ook samen met andere nutriënten.

Bijvoorbeeld vitamine C. De bekende weerstandsvitamine is namelijk van belang voor de vorming van collageen, en dus ook voor de werking en functie in het lichaam.

Collageen & huid

Eén van de bekendste functies van collageen heeft betrekking op de huid. Zoals eerder genoemd, neemt onze collageenaanmaak na ons 25e levensjaar af. Hierdoor wordt de elasticiteit van de huid minder en ontstaan er fijne lijntjes en rimpels. Collageensuppletie kan dan ondersteuning bieden. Het hydrateert namelijk de huid en maakt het de huid van binnenuit mooier. Ook hier is er sprake van een samenwerking met vitamine C. De weerstandsvitamine draagt bij aan de vorming van collageen dat helpt om de huid (van binnenuit) te versterken.

Collageen in botten & gewrichten

In zowel botweefsel als kraakbeen is collageen ruim vertegenwoordigd. De vorming van collageen is daardoor belangrijk voor de samenstelling en instandhouding van sterke botten. Daarnaast speelt het een rol bij de aanmaak, opbouw en het behoud van kraakbeen.

Collageen in de bloedvaten, tanden en tandvlees

Daarnaast is collageen eveneens ruim vertegenwoordigd in de weefsels van bloedvaten, de tanden en het tandvlees.

Mogelijke indicators voor een verlaagd collageengehalte op een rijtje:

  • Veroudering: hierdoor neemt de productie van collageen af in het lichaam

  • Suiker: suiker kan schadelijke stoffen in het lichaam activeren die collageenvezels onschadelijk maken

  • Te veel Uv-licht: de UV-straling in onder andere zonlicht is een grote oorzaak van huidveroudering. Ook beschadigt UV de collageenvezels

  • Roken: nicotine zorgt voor de afbraak van vitamine C, een belangrijke bouwstof van collageen

  • Vrije radicalen: deze moleculen die ontstaan door oxidatie kunnen gezonde cellen beschadigen, waaronder de cellen die collageen aanmaken

Runder- of viscollageen?

Runder- en viscollageen ontlopen elkaar niet zo veel. De werkzaamheid van beide producten is nagenoeg hetzelfde. Zo zijn ze allebei verkrijgbaar als gehydrolyseerd collageen. Hierdoor worden ze goed opgenomen in het lichaam en zijn ze gemakkelijk in te nemen in drankjes, soep of yoghurt.

Viscollageen bevat meer type 1 collageen dan rundercollageen, waardoor het dichter in de buurt komt van menselijk collageen. Rundercollageen bevat daarentegen weer meer van de belangrijkste bestandsdelen van collageen – proline, glycine en hydroxyproline.

De keuze hangt dus voornamelijk af van jouw dieetwensen. Eet jij geen vlees? Dan kun je kiezen voor viscollageen. Heb jij een allergie voor vis en schaaldieren, zoals ik? Dan ben je beter af met rundercollageen.

Vegan collageen

Alhoewel dit niet officieel als collageen wordt gezien, is het is wel bewezen dat een goed vegan ‘collageen’ het de lichaamseigen collageenproductie stimuleert.

Collageen komt in principe alleen voor in dierlijke bronnen. Als je pescotariër bent is vis collageenpoeder nog een uitkomst, iets wat helaas geen optie is voor vegetariërs of veganisten. Maar er bestaat ook zoiets als een plantaardig collageen alternatief, een soort van collageen booster.

Op het moment dat we de juiste bouwstoffen voor collageen binnenkrijgen is ons lichaam in staat om zelf collageen aan te maken. Collageen bestaat uit verschillende aminozuren die ook terug te vinden zijn in plantaardige producten. De voornaamste aminozuren in collageen zijn glycine, proline en hydroxyproline.

Daarnaast bestaan er stoffen die bijdragen aan de lichaamseigen aanmaak van collageen. Zo is vitamine C van belang voor de vorming van collageen wat het een belangrijke hulpstof in het proces maakt. Een vegan collageen booster is dan ook niet compleet zonder deze belangrijke vitamine.

Kwalitatief collageen koop je hier met korting met de code FITBYFONDA10

KOOP HIER JE EIWITPOEDER

Omdat ik vaak de vraag krijg of ik fan ben van proteïnepoeders wil ik jullie er graag wat meer over vertellen.

Eiwitpoeder

Eiwitpoeder is een poeder dat voornamelijk bestaat uit de eiwitten die zijn vergaard uit ofwel melk, erwten, hennepzaad of rijst. Er zijn meerdere bronnen, maar dit zijn de meest voorkomende.

In tegenstelling tot wat velen denken is eiwitpoeder geen magisch of eng poeder dat je tot een bodybuilder gaat maken. Het is de concentratie van de eiwitten zoals je die ook in een ander product zou vinden zoals kwark, kaas of een plantaardig voedingsmiddel. Eiwitpoeder is een vorm waarin de eiwitten zijn gefilterd tot poeder en daarmee beschikbaar voor gebruik in andere samenstellingen.

Als jij met je voeding voldoende aandacht besteedt aan de opname van eiwitten (ongeveer 120g per dag) dan hoef je niet per sé eiwitpoeder te gebruiken. Maar uit eigen ervaring merk ik dat het sommige dagen, vooral drukke dagen, moeilijker kan zijn om voldoende aandacht te besteden aan gezond eten met voldoende eiwitten. Soms heb je gewoon andere dingen aan je hoofd en dan is het fijn om een makkelijke keuze klaar te hebben staan. Dat is waar een kwalitatief (!) eiwitpoeder je kan helpen. Raad ik het dus aan voor iedere dag? Niet nodig! Is het iets wat je een aantal keer per week uit de nood kan helpen? Absoluut. Een shake na het sporten, een shake als ontbijt, … Probeer dit als aanvulling te doen bij een gekocht slaatje bijvoorbeeld, of ter aanvulling van een smoothie. Eet er wat nootjes bij om lang genoeg gevuld te blijven en gezonde vetten binnen te krijgen.

Proteïne poeder is een gezonde aanvulling om meer eiwit aan je dieet toe te voegen. Het is een goede eiwitbron die efficiënt door je lichaam wordt opgenomen.

Dit is te danken aan het feit dat het een complete bron is van alle 9 essentiële aminozuren. Het menselijk lichaam kan deze niet zelf aanmaken.

Whey eiwitpoeder (dierlijk)

Dit is de meest bekende vorm van eiwitpoeder. Het is de hoogst beschikbare kwaliteit van eiwit en wordt het snelst door je lijf opgenomen. Daarbij is het voor de meeste mensen het beste qua structuur en smaak.

Whey eiwitpoeder staat bekend om de smaak; alsof het bijna een milkshake is. Let wel op: voor mensen met een lactose-intolerantie, gevoelige darmen of PDS-klachten kan deze concentratie van melkeiwitten vaak wat te heftig zijn. Er kan dan veel gasvorming of buikpijn met stinkende gassen ontstaan. Val jij binnen die categorie, dan zou ik kijken naar een plantaardige variant. Heb jij van bovenstaande geen last, dan kun je het beste kiezen voor whey eiwitpoeder.

Whey (wei) concentraat: Naast eiwit bestaat wei concentraat ook uit koolhydraten, lactose en vet. Dit geeft wei concentraat een rijkere smaak dan wei isolaat en zorgt ervoor dat het goed mengt.

Whey (wei) isolaat: Wei isolaat is de puurste vorm van wei proteïne en bestaat voor meer dan 90% uit eiwitten. Wei isolaat is een verder bewerkte vorm van wei eiwitten dan wei concentraat. Door deze bewerking bevat wei isolaat een zeer laag melksuikergehalte. Een laag melksuikergehalte is beter voor mensen die gevoelig zijn voor darmklachten.

Plantaardig eiwitpoeder:

Dit wordt vaak gemaakt de eiwitten uit erwten, hennepzaad of rijst. Het voordeel hiervan is dat het vaak iets zachter en milder is in de vertering, met name voor vrouwen met gevoelige darmen. Ook is het geschikt voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Maar er is ook een nadeel. De structuur van dit eiwitpoeder is anders, en wat meer ‘zanderig’ van textuur dan de whey, die romig en creamy is. Als je nog nooit een eiwitpoeder gebruikt hebt, kan dit best even wennen zijn. Geef het een paar keer een kans!

Een goed eiwitpoeder:

Veel kant- en klare whey proteïne poeders worden aangeboden met toevoegingen. Denk hierbij aan stoffen als aspartaam, sorbitol en sacharine.

  • een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst is een goed teken.

  • een zo hoog mogelijk percentage aan eiwitten

  • laag percentage aan suikers

Een kwalitatief eiwitpoeder koop je hier met korting met de code FITBYFONDA10