Wat is collageen?
Heel simpel gezegd is collageen eiwit dat is opgebouwd uit diverse aminozuren. Collageen bestaat uit maar liefst achttien soorten aminozuren, waarvan proline, glycine en hydroxyproline de belangrijkste zijn. Deze drie aminozuren hebben maar liefst een aandeel van zo’n 55 procent!
Verschillende typen collageen
Van collageen zijn er bovendien verschillende types. In totaal zijn er 28 verschillende soorten collageen met ieder weer een andere functie en plek in het lichaam. De bekendste soorten zijn collageen type 1, 2 en 3 (ook wel aangeduid als I, II, en III).
-
Collageen type 1: huid, pezen, ligamenten (gewrichtsbanden), hoornvliezen, bloedvaten en botten
-
Collageen type 2: kraakbeen
-
Collageen type 3: huid en bloedvaten
Zoals je ziet, komt collageen type 1 in het grootste aantal weefsels voor. Meer dan 90% van het collageen in het lichaam bestaat uit type 1 en 3.
Waar zit collageen in?
Collageen wordt aangemaakt door het lichaam. Naast diverse diersoorten, kunnen mensen dus ook zelf collageen aanmaken. In het dierenrijk vind je collageen vooral terug in:
-
runderen
-
vissen
-
varkens
-
kippen
Dit zijn dan ook vaak de bronnen voor een collageen supplement. Viscollageen en rundercollageen zijn doorgaans het populairst. Collageen wordt gewonnen uit de weefsels van het lichaam, zoals ligamenten (gewrichtsbanden), pezen, huid en botten.
Gehydrolyseerd collageen of collageen peptiden
De productie van collageen gebeurt doorgaans uit het weefsel van een bepaalde diersoort. Collageen wint men uit de restproducten van het dier, nadat ze zijn bewerkt voor de vleesproductie.
Meestal is dit de huid, maar vaak ook botjes en ander weefsel waar men de eiwitten uit extraheert. Door middel van enzymatische bewerking (hydrolysatie) worden deze eiwitmoleculen opgebroken in kleinere stukken. Dit betekent simpelweg dat men natuurlijke enzymen gebruikt, die de lange aminozuurketens opknippen in kleinere aminozuurketens. Hieruit ontstaan kortere collageen peptiden. Dit noemen we ook wel gehydrolyseerd collageen, of collageen hydrolysaat. Deze kleinere collageen peptiden zijn bovendien beter opneembaar voor de darmen.
In supplementen resulteert dit vaak in een collageen poeder, wat makkelijk oplost in elke drank. Zo kun je eenvoudig een dagdosering collageen drinken.
Collageen
Collageen, een cruciaal eiwit in het bindweefsel van het lichaam. Rundercollageen, gewonnen uit runderhuid, -botten en -kraakbeen en is rijk aan collageentypes 1 en 3.
Als mensen maken we collageen dus zelf aan, alleen neemt die aanmaak sterk af na het 25e levensjaar. Dit is de reden dat we collageen poeder supplementen gebruiken. Deze worden gemaakt op basis van bepaalde diersoorten die ook rijk zijn aan collageen.
Vlees als collageenbron
Je kunt collageen uit voeding binnenkrijgen door vlees te eten. Vooral rund-, varkens- en kippenvlees bevatten collageen. Ook bouillon op basis van botten is er rijk aan. Echter zit de meeste collageen in de delen die we doorgaans niet eten:
-
botten
-
pezen
-
huiden
-
schubben (van vissen)
Met de inname van vlees is de hoeveelheid collageen die je binnenkrijgt dus beperkt. Krijg je de kriebels van bottenbouillon of visgraten? Dan kan een supplement uitkomst bieden.
Wat doet collageen?
Collageen komt voor in diverse weefsels in ons lichaam, en heeft daarom ook verschillende functies. Aan de ene kant heeft het te maken met de locatie van het collageen, en aan de andere kant hangt het ook samen met andere nutriënten.
Bijvoorbeeld vitamine C. De bekende weerstandsvitamine is namelijk van belang voor de vorming van collageen, en dus ook voor de werking en functie in het lichaam.
Collageen & huid
Eén van de bekendste functies van collageen heeft betrekking op de huid. Zoals eerder genoemd, neemt onze collageenaanmaak na ons 25e levensjaar af. Hierdoor wordt de elasticiteit van de huid minder en ontstaan er fijne lijntjes en rimpels. Collageensuppletie kan dan ondersteuning bieden. Het hydrateert namelijk de huid en maakt het de huid van binnenuit mooier. Ook hier is er sprake van een samenwerking met vitamine C. De weerstandsvitamine draagt bij aan de vorming van collageen dat helpt om de huid (van binnenuit) te versterken.
Collageen in botten & gewrichten
In zowel botweefsel als kraakbeen is collageen ruim vertegenwoordigd. De vorming van collageen is daardoor belangrijk voor de samenstelling en instandhouding van sterke botten. Daarnaast speelt het een rol bij de aanmaak, opbouw en het behoud van kraakbeen.
Collageen in de bloedvaten, tanden en tandvlees
Daarnaast is collageen eveneens ruim vertegenwoordigd in de weefsels van bloedvaten, de tanden en het tandvlees.
Mogelijke indicators voor een verlaagd collageengehalte op een rijtje:
-
Veroudering: hierdoor neemt de productie van collageen af in het lichaam
-
Suiker: suiker kan schadelijke stoffen in het lichaam activeren die collageenvezels onschadelijk maken
-
Te veel Uv-licht: de UV-straling in onder andere zonlicht is een grote oorzaak van huidveroudering. Ook beschadigt UV de collageenvezels
-
Roken: nicotine zorgt voor de afbraak van vitamine C, een belangrijke bouwstof van collageen
-
Vrije radicalen: deze moleculen die ontstaan door oxidatie kunnen gezonde cellen beschadigen, waaronder de cellen die collageen aanmaken
Runder- of viscollageen?
Runder- en viscollageen ontlopen elkaar niet zo veel. De werkzaamheid van beide producten is nagenoeg hetzelfde. Zo zijn ze allebei verkrijgbaar als gehydrolyseerd collageen. Hierdoor worden ze goed opgenomen in het lichaam en zijn ze gemakkelijk in te nemen in drankjes, soep of yoghurt.
Viscollageen bevat meer type 1 collageen dan rundercollageen, waardoor het dichter in de buurt komt van menselijk collageen. Rundercollageen bevat daarentegen weer meer van de belangrijkste bestandsdelen van collageen – proline, glycine en hydroxyproline.
De keuze hangt dus voornamelijk af van jouw dieetwensen. Eet jij geen vlees? Dan kun je kiezen voor viscollageen. Heb jij een allergie voor vis en schaaldieren, zoals ik? Dan ben je beter af met rundercollageen.
Vegan collageen
Alhoewel dit niet officieel als collageen wordt gezien, is het is wel bewezen dat een goed vegan ‘collageen’ het de lichaamseigen collageenproductie stimuleert.
Collageen komt in principe alleen voor in dierlijke bronnen. Als je pescotariër bent is vis collageenpoeder nog een uitkomst, iets wat helaas geen optie is voor vegetariërs of veganisten. Maar er bestaat ook zoiets als een plantaardig collageen alternatief, een soort van collageen booster.
Op het moment dat we de juiste bouwstoffen voor collageen binnenkrijgen is ons lichaam in staat om zelf collageen aan te maken. Collageen bestaat uit verschillende aminozuren die ook terug te vinden zijn in plantaardige producten. De voornaamste aminozuren in collageen zijn glycine, proline en hydroxyproline.
Daarnaast bestaan er stoffen die bijdragen aan de lichaamseigen aanmaak van collageen. Zo is vitamine C van belang voor de vorming van collageen wat het een belangrijke hulpstof in het proces maakt. Een vegan collageen booster is dan ook niet compleet zonder deze belangrijke vitamine.
Kwalitatief collageen koop je hier met korting met de code FITBYFONDA10