Functioneel sporten tijdens de zwangerschap⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Functioneel sporten tijdens de zwangerschap⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Functioneel sporten houdt in dat je nadenkt over het waarom van de sporten en oefeningen die jij kiest.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om aandacht te hebben voor de veranderingen in je lichaam en daarop te anticiperen.

Prestatie gericht sporten is even niet aan de orde. Wat jij nu moet doen is vooral gaan kijken waar je lichaam baat bij heeft. Deze handleiding ‘Fit, happy & zwanger’ is zo opgebouwd dat jij hier zelf niet over moet nadenken. Maar zo weet je wel waarom je bepaalde workouts en oefeningen doet.

Krachttraining is altijd een goed idee. Het maakt je lichaam sterker en zorgt ervoor dat dagelijkse activiteiten makkelijker gaan. Laat je echter goed begeleiden, want een juiste techniek is een must! Krachtttraining werkt blessure preventief en geeft je meer draagkracht. Je kan dit laatste bijna letterlijk nemen.

KRACHTTRAINING

Zorg er wel voor dat je krachttrainingen goed opbouwt en ga niet meteen te hard. Weet welke oefeningen je kiest en waarom. Kijk welke oefeningen bijdragen aan een gezond en sterk lichaam tijdens je zwangerschap. Weet ook welke oefeningen je beter niet uitvoert wanneer je de core-ademhaling niet onder de knie hebt. De belangrijkste aandachtspunten zijn: ademhaling, bekkenbodem, core, billen, benen en bovenlichaam. Hou ook hier in het achterhoofd, dat je zwangerschap invloed heeft op je gewrichtsbanden en je dus niet te zwaar mag trainen. Ga eens na wat jij in het dagelijks leven zoal moet heffen en neem dit als maatstaf voor de gewichten die je gebruikt tijdens je trainingen.

Krachttraining is belangrijk om spieren op te bouwen en te behouden. Maar daarnaast komt krachttraining ook je houding en postuur ten goede. Je krijgt meer lichaamsbewustzijn. Je kan er rug-, nek- en bekkenbodemklachten mee verhelpen of voorkomen. Een extra plus is dat je sterker bent als nieuwe mama. Die maxi cosi gaat zichzelf nl. niet dragen.

CARDIO

Cardio op een lage tot gemiddelde intensiteit is veilig om te doen. Laat je niet tegenhouden als je voordien niets deed. Hou gewoon altijd rekening met het niveau dat je voor je zwangerschap had. Maar dit geldt ook voor krachttraining.

HIIT

Veilige HIIT trainingen kan je ook doen. Veilig wilt zeggen zonder springen en zonder druk op je buikwand. Maar je hartslag mag zeker wel even de hoogte ingaan.

Let op: Heb je in het eerste trimester niet gesport, door misselijkheid of welke reden ook, dan heb je een beginnersniveau.

_________________________________________________________________________________

Weet je zelf niet hoe je dit moet aanpakken? In mijn programma ‘Fit, happy & zwanger’ vind je alles wat je moet weten over sporten tijdens je zwangerschap + een trainingsplan voor je hele zwangerschap mét video’s. ⠀⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀

Céline Janssens
hello@fitbyfonda.be
Geen reactie's

Geef een reactie